Allereerst wil ik even de kans nemen om jullie te bedanken! Ik heb veel positieve reacties gehad op de vorige blog, en ik ben dan ook blij dat je nu deel twee van mijn blog leest. In deze blog zal ik ingaan op mijn visie op sales. Persoonlijk vind ik dat sales een verkeerde kant ingeslagen is. Ik pleit dan ook voor de terugkeer naar het klassieke beeld van sales, met minder focus op het succes van de salespersoon, en meer focus op het helpen van de beoogde klant.

In de vijftien jaar ervaring die ik in de saleswereld heb, heb ik een erg schreeuwerig beeld gekregen. De saleswereld maakt consequent gebruik van methodes die mensen beslissingen  laten maken waar ze later spijt van hebben. Er zit vaak een bepaalde tijdsdruk achter. Offertes zijn slechts een korte tijd geldig, er worden kortingen aangeboden om mensen tot een snelle beslissing te dwingen. Je moet nu kiezen. Pak nu je kans. Er zit altijd een deadline aan vast. Het is altijd meer, meer, meer. Je moet nog beter worden. Je moet nog meer. Ik word daar erg moe van.  Wanneer houdt dat op? Wanneer stopt het? Wat kan een mens eigenlijk aan? Ik verzet me hier heel graag tegen.

Ik heb een enorme ambitie om te zorgen dat sales weer op een klassieke manier in de markt wordt gezet. Mijn passie en missie zijn eigenlijk om ervoor te zorgen dat sales meer terugkomt bij de relatie tussen de verkopende en de inkopende partij. Ik zie graag een stukje betrouwbaarheid in die relatie terug, vertrouwen in elkaar vanuit beide partijen. Daarbij moet je als verkopende partij goed naar jezelf kijken. Wie ben je? Wat wil je? Wat zijn je talenten? Je hoeft niet altijd de verkoper te zijn die heel goed deuren in kan trappen. Misschien ben je wel een heel goed relatiepersoon, die met iedereen een klik kan onderhouden. Als je naar jezelf hebt gekeken, weet je direct wat je niet moet verliezen. Je moet altijd naar het product of de dienst kijken die je aanbiedt. Als je product of dienst niet in lijn ligt met wat je zelf bent, dan gaat het natuurlijk nooit aanslaan.

Vervolgens ga je verder dan jezelf, en kijk je naar de beoogde klant. Verdiep je in de organisatie, waar vindt de klant zijn knelpunten? Waar zit het bedrijf, waar bevindt het zich in de markt? Vanuit die kennis kan je in de praktijk de klant verder helpen. Combineer je theorie met je praktijk. Je moet niet alleen jezelf willen helpen. De ideale insteek is dat je de klant helpt. Het motto ‘stop met verkopen, help de klant met inkopen’ hou ik dan ook heel graag in mijn hoofd. Mensen willen ook niet geduwd worden. Mensen willen juist liever aangetrokken worden.

Kortom, ik zou graag een saleswereld zien waar het schreeuwerige imago van sales overboord gaat, en sales meer gaat om het helpen van je klant. Weg met het drukke gepush om een klant binnen te duwen, en vervang dat bijvoorbeeld door een warme relatie met je klant. Sales valt binnen de dienstensector, laten we dus vooral focussen op het verlenen van diensten. Niet alleen aan jezelf, of aan je product, maar bovenal aan je klant.

Heb je vragen, opmerkingen of wil je gewoon een gezellig praatje maken? Schroom niet om contact op te nemen.


Tot snel!

Ketan

 

Neem contact op

Bekijk mijn diensten