Ik spreek vaak met mensen over de stand van zaken binnen hun bedrijf. Hoe gaat het met het bedrijf? Draait het een beetje? Hoe staat de marketing ervoor? Merk je de invloed van de opkomst van e-commerce?

Wat mij vaak opvalt is dat bepaalde bedrijven heel lang goed draaiden. Ze hebben een aantal vaste klanten en ze leunen een lange tijd op dat klantenbestand. Maar ondertussen is de markt gaan veranderen. Waar mensen vroeger trouw waren aan een bedrijf, is dat veranderd. Mensen kijken nu sneller verder. Dat heeft te maken met het gemak van het internet en de e-commerce.

E-commerce is al jaren sterk aan het groeien. Tussen 2015 en 2017 is er een groei van 25% te lezen. Dat zegt enorm veel over waar de klant zich bevindt. De klant bevindt zich steeds minder in de winkel en die kom je steeds vaker tegen op het web.

Voor Jan, Truus of Sjaak maakt het niet meer uit of de elektronicawinkel op de hoek zit en of hij of zij  daar een goede band mee heeft. Als de klant op het internet een goede deal vindt, als de klant meer gemak ervaart door iets op het internet te bestellen of als het voor de klant sneller is om het online te regelen, dan doet de klant dat.

Veel bedrijven hebben lang op blinde trouw van hun klanten geteerd. Nu de situatie veranderd is, merken ze ineens dat het heel moeilijk kan zijn om iets te verkopen. Verkoop loopt terug, klantentrouw blijkt niet zo vanzelfsprekend te zijn. Wat mij vaak opvalt is dat er slordig omgegaan is met de klanten. Er is niet of weinig geïnvesteerd in relatiemanagement. De focus ligt soms ook teveel op het product en te weinig op de beoogde kopers van dit product. Veel van deze bedrijven hebben ook een lage aanwezigheid op social media.

Ze raken in het slop. Ineens worden het hele spannende tijden. De economie groeit, maar het bedrijf krimpt. Het kan er zelfs op lijken dat je de boot hebt gemist. Is het te laat om nog aan te haken en uit het slop te komen?

Het is nooit te laat. Het is belangrijk om geld op te sparen. Geld wat je later kan investeren. Om uit het beschreven slop te komen en succesvol de strijd aan te gaan met de e-commerce. Investeer je geld in de verkoop van je product en je bedrijf, in een marketingcampagne. Investeer in je relatiemanagement. Dit is een slop waar je uit kan komen.

Heb je behoefte om hier verder over te praten? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Ik ben voor je bereikbaar!