Soms begin je met een idee en hou je daar een tijd aan vast. Dat idee was bij mij Sales by Ketan. Ik stond klaar voor bedrijven en hielp ze met hun sales. Na een aantal jaar hierop gefocust te hebben, begin ik te zien dat er ook vraag is naar andere zaken en dat ik ook geschikt ben om deze bij mijn werkzaamheden in te passen en om deze vraag te beantwoorden. Ik heb mij gebogen over de vraag naar social media-experts en op maat gemaakte websites als onderdeel van een salesstrategie. De afgelopen tijd heb ik mij beziggehouden met de doorontwikkeling van mijn organisatie, zodat wij in deze vraag kunnen voorzien.

Klanten van mij kwamen duidelijk op mij af met vragen over het social media-verhaal. Ze vroegen zich af hoe ze Facebook, Instagram of LinkedIn bij hun bedrijf konden betrekken. Belangrijk was de vraag hoe ze dit in hun salesstrategie konden verwerken. Ik heb veel gesproken met klanten en gekeken hoe ze dit precies zagen en uiteindelijk kwam ik tot de conclusie uit dat ik een verandering wilde doorvoeren binnen mijn organisatie. Er was een nieuwe vraag en daarmee een nieuwe markt die ik met een verandering zou kunnen voorzien. Een vacuüm waar Sales by Ketan kon inspringen.

Op het moment dat je besluit veranderingen door te voeren, kom je in een uniek proces terecht. In dit geval waren er veel nieuwe dingen, maar aan de andere kant was het voor mij ook meer van hetzelfde. Ik ben breed opgeleid op het gebied van marketing en sales en uiteindelijk is dit gewoon een volgende manier van de klant bereiken en de klant iets proberen te verkopen. In essentie ben je eerder opgedane kennis constant op een nieuwe manier aan het toepassen. Aan de hand van de gedane verandering leer je dus ook enorm veel over de toepassing van je kennis.

Het leukste waren wel de zaken die nieuw voor mij waren. Je komt een ander soort regels tegen, de marktonderzoeken zijn toch echt anders en je hebt een nieuw front ontdekt waar je jezelf in verdiept. En aan deze hand verandert je organisatie ook fundamenteel. Je gaat op een andere manier werken, je leert andere klanten kennen, je neemt nieuwe mensen aan en deze mensen komen met nieuwe specialismen binnen.

En alhoewel je er heel veel van leert en het heel erg leuk is, moet je wel op het risico letten. Buiten je eigen markt stappen en een nieuwe markt betreden kan niet altijd goed gaan. Daarom is vooral van belang op welke manier je die nieuwe markt betreedt. Het is niet iets wat je op de bonnefooi moet doen. Je hebt lang gebouwd aan je bedrijf, aan je merk en aan je kwaliteiten en het zou zonde zijn om dat zomaar op het spel te zetten. In dit geval stond er weinig op het spel. Ik merkte dat er een veranderende vraag was, voerde er gesprekken over en deed er mijn eigen onderzoek naar. Toen ik ervan overtuigd was dat het een goede beslissing was, ben ik er met goede voorbereiding ingesprongen.

Het risico was er nog, maar het was maar heel klein. En bovendien was het risico het waard, omdat ik er met mijn organisatie ook veel profijt uit heb gehaald. Niet alleen omdat er financieel profijt aan verbonden is, maar ook omdat je er als organisatie enorm veel van leert. Je blijft scherp en groeiend en je maakt je organisatie flexibeler. Op deze manier heeft het dus erg geloond om een verandering in mijn organisatie door te voeren. Probeer zelf ook eens na te denken welke vraag er nieuw is en waar jouw bedrijf in kan voorzien. Het kan lonen!

Zou je hier graag verder over willen praten? Of wil je meer weten over onze nieuwe werkzaamheden op de gebieden social media, websites en CRM’s? Neem snel contact op, dan kunnen we erover spreken!